top of page
2024
2025
2026
2027

2022-2023 – Odborná stáž ve Španělsku – Barcelona- Calella

Ing. Jana Čechová, Ivan Brück– koordinátoři projektu

ERASMUS + by Tomas Omelka on Prezi Next

Ve školním roce 2022/2023 jsme zrealizovali další 2 výjezdy v rámci projektu Erasmus+, kdy vycestovalo 30 žáků a doprovodilo je celkem 6 učitelů. Letos jsme vyjeli do katalánské oblasti poblíž Barcelony. Pobyt jsme zorganizovali zcela sami a snažili jsme se připravit vše na co nejlepší úrovni. Po absolvování 6 týdnů v této krásné části Španělska můžeme konstatovat, že vše proběhlo velmi úspěšně a dalších 5 let, na které jsme získali akreditaci, není důvod místo měnit.  Jsme velmi spokojeni s ubytováním v hotelu Neptuno – 300 m od moře - v krásném městě Calella, jež se nachází v blízké vzdálenosti Barcelony, a ta nabízí neuvěřitelné množství atraktivních míst a aktivit – překrásné památky a parky, akvárium, fotbalové zážitky či možnost nákupů a ochutnávek španělského jídla. Každý si přijde na své.  Samotná stáž probíhala ve strojírenské firmě Mecalo a ve dvou školách, kde se naši žáci setkali s katalánskými vrstevníky, seznámili se s tamějším školním systémem a přiučili se mnohému ve školních dílnách a dalších výukových hodinách. Zde jsou názory dvou našich žáků.

CESTA DO KATALÁNSKA SE STROJAŘI DÍKY ERASMU+

Filip Fišar

Tento rok jsme se jakožto vybraní žáci 3. ročníku Střední průmyslové školy Vsetín mohli zúčastnit stáže ve Španělsku, a to konkrétně na východním pobřeží v Barceloně. Po celou dobu pobytu jsme měli krásné ubytování v hotelu ve městě Calella což bylo přibližně 50 minut vlakem od Barcelony.

Stáž probíhala týden a půl ve firmě a týden a půl ve škole. Firma byla typicky strojírensky založená, setkali jsme se zde s klasickými konvenčními stroji jako soustruhy, frézky, brusky, vrtačky, pily, svářečky atd. A mohli vidět, že i v dnešní moderní době plné CNC strojů dokáže být šikovný pracovník na určitý typ výroby rychlejší než CNC stroj. Ve škole Pompeu Fabra jsme se seznámili s odlišným typem školy, než jsme zvyklí u nás a to sice že jedna škola může sloužit jako základní a střední škola zároveň. V hodinách jsme se učili společně s ostatními s žáky a učitelé se nám ochotně snažili vše vysvětlit v angličtině. Pochytili jsme základy CNC programování v CAM systémech, zapojování základních pneumatických obvodů, návrhy modelů pro 3D tiskárny anebo návrh vlastního loga které jsme se mohli vypálit na laserové řezačce.

Náš pobyt samozřejmě nebyl jen o práci nebo učení ve škole, ale měli jsme velkou volnost od učitelů, kteří nám věřili, a tak jsme si mohli dělat libovolné výlety do Barcelony ať už za poznáváním skvostné architektury, ochutnáváním místního jídla, návštěvou různých turistických míst a atrakcí a nebo jen opalováním se na pláži.

 

Strojaři ve Španělsku 

Adam Borek

 

Dne 6. 5. se vypravila druhá skupina strojařů do Španělska, kdy první týden začala zažívat příjemnou kulturu Španělska. Nejprve byli seznámeni se školou, kde probíhala stáž po dobu tří týdnů. Žáci měli výuku kombinovanou s praxí, kde spolupracovali s místními studenty. Vytvářeli různé součástky, projekty, sestavy a jiné. Stáž nebyla pouze o škole ale také i o užitých společných chvílích a proto se vydali na projížďku v motokárách na místní závodní dráze společně s pár žáky ze školy. Následoval druhý týden, kde se žáci více podívali do místních firem a kde také nabrali dost zkušeností. Žáci mohli vidět specifikaci firem na výrobu motorů, 3D tisku, spravování kamionů anebo průmyslu 4.0. Volného dne, se také dočkali v pátek, který mohli využít ve svůj prospěch, a proto se mnoho z nich vydalo na prohlídky památek v Barceloně. Mnoho z nich navštívilo největší památku Barcelony a to Sagradu Familii, kde se všichni později podívali i do vnitřních prostorů této katedrály. Po neděli je čekal už poslední týden ve Španělsku, kdy volný čas prožili například na horolezecké stěně, kde strávili skoro celý den, nebo jen tak relaxovali na pláži. Poslední den se žáci jeli rozloučit a poděkovat všem učitelům, co jich měli za celou stáž na starosti. A dne 27. 5. Se všichni vrátili v pořádku zpátky domů.  

1. turnus

2. turnus

bottom of page